AGENDA

IMPRESSIES

WORKSHOPS

ZAKELIJK

CONTACTBangersisters schreef:

De FlitsAcademie is in 2009 opgericht door filmmaker Eddy Terstall en actrice Esmarel Gasman en biedt driedaagse opleidingen op kunstzinnig gebied, zoals acteren, filmregie, scenarioschrijven, fotografie en songwriting. Bij de laatste mocht ik een kijkje komen nemen. Helaas was het niet mogelijk de opleiding zelf bij te wonen, om de concentratie van de docenten en cursisten niet te verstoren. Toch heb ik een aardig beeld kunnen vormen van het concept en was ik op voorhand al enthousiast, na afloop was ik helemaal overtuigd. De FlitsAcademie is een gat in de markt!

Grote namen brengen passie en inspiratie over

De sfeer is los en informeel en toch voel je de professionaliteit van de opleiding door de ruimte zweven. Die professionaliteit blijkt uiteraard al uit de docenten die de cursus geven. Na Paul de Munnik en Sandro Assorgia (Van Dik Hout) stonden nu niemand minder dan Thomas Acda en Huub van der Lubbe (De Dijk) "voor de klas". Grote namen en grote talenten, dat kan al bijna niet misgaan. En inderdaad, de cursisten vertellen met glimmende ogen enthousiast over wat ze de afgelopen dagen allemaal hebben geleerd.

Hoewel... leren is misschien het juiste woord niet. De meeste deelnemers timmeren al behoorlijk aan de weg als tekstschrijver. Een bepaald niveau wordt dan ook wel verlangd bij deelname. Nee, de heren Acda en Van der Lubbe brengen vooral passie en inspiratie over op de deelnemers. Wat vooral indruk had gemaakt, zo vertelde een van de cursisten, was dat ook professionals zo hun onzekerheden hebben over de teksten die ze schrijven en ook met spanning afwachten hoe de band erop reageert.

Voor Acda en Van der Lubbe is het geven van de opleiding niet alleen maar werk. Natuurlijk, het is hun vak, de schoorsteen moet roken. Maar zelfs als toeschouwer voel ik hun liefde en passie voor het vak, dit straalt echt van ze af. En dat is wat ze overbrengen op de deelnemers, hun kennis en gedrevenheid. Het deed me denken aan zonen die het vak van hun vader leren. Hier staan twee ouwe rotten in het vak die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend hun kennis over te dragen op de volgende lichting tekstschrijvers. Het kan maar zo zijn dat er zich tussen alle deelnemers de volgende Acda of Van der Lubbe bevindt.

Gouden concept

Initiatiefneemster Esmarel Gasman past precies in het plaatje. Enthousiast, gedreven en onnodig bescheiden vertelt ze over het ontstaan en het verloop tot nu toe van de FlitsAcademie. Ik zeg onnodig bescheiden, want De Flitsacademie werkt met de artistieke top van Nederland. De volgende opleiding, acteren, zal worden gegeven door niemand minder dan Peter Blok en Monic Hendrickx, ook niet de minsten. Op mijn vraag of er komend seizoen ook een opleiding schrijven komt, wordt enthousiast gereageerd. Wanneer ik voorbeelden geef van schrijvers waarvan ik denk dat ze het kunnen en willen doen, maakt Esmarel gelijk een aantekening. Een deelnemer hebben ze al. Want ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik deze opleiding aan mijn neus voorbij heb laten gaan, de volgende keer ben ik zeker van de partij!

Wanneer fotograaf Albert en ik na afloop op een naastgelegen terrasje nog even napraten met een wijntje loopt Eddy Terstall voorbij. Hij stopt, loopt weer terug en vraagt belangstellend hoe we het vonden. Ik vertel over mijn gesprek met Esmarel en ook Eddy begint met hetzelfde enthousiasme te vertellen. En dan besef ik in een keer wat De FlitsAcademie zo bijzonder maakt. Esmarel en Eddy zijn trots. En terecht! De Flitsacademie is een gouden concept.

  MAIL@FLITSACADEMIE.NL